BoCari-engineering-logo-01

Interview: De huidige staat van de energietransitie

11_processen- Y. Né
12_processen- Y. Né
10_1_processen- Y. Né
07_processen- Y. Né
08_curacao- Y. Né
02_buffel_suriname- Y. Né
03_watermerk- Y. Né
06_processen- Y. Né
04_voeding- Y. Né
09_processen- Y. Né
01_cirquit- Y. Né
05_processen- Y. Né
© Y. Né

Om licht te laten schijnen op de huidige staat van de energietransitie in de techniek, en onze rol daarin, spreek ik met Jos van Hout (Account Manager Food) en Guus Braam (Engineer) van BoCari International.

Kees

Leuk dat jullie er zijn heren. Ik wil gelijk even aftrappen met de vraag: wat is jullie achtergrond?

Guus

Ik ben elektrotechnisch ingenieur en ik zit voornamelijk in de aandrijvingen. Denk bijvoorbeeld aan motoren en pompen. Dat heb ik 10 jaar gedaan bij Flowserve. Met frequentieregelaars kun je pompen efficiënter laten lopen dan wanneer je deze op een vaste frequentie zet en dit is dus op veel verschillende apparaten en in verschillende sectoren toe te passen. Recentelijk heb ik ook gewerkt in de kerncentrale van Doel in België.

Jos

Mijn achtergrond is de werktuigbouw. Vooral in de CADCAM-wereld heb ik veel ervaring opgedaan en ben in die tijd vaak bij bedrijven langs geweest die te kampen hadden met het probleem hoe om te gaan met energie en hoe kunnen we kosten besparen.

Ik ben bij BoCari terecht gekomen omdat het als internationaal opererend ingenieursbureau zich mede focust op energiebesparing en ook de kennis en knowhow heeft om klanten hierin te faciliteren.

Kees

Interessant! Wat ik zelf constant voorbij hoor komen is dat we, naast dat we moeten verduurzamen voor het klimaat, er ook voor de bedrijven zelf veel te winnen valt.

Jos

Ja er zijn inderdaad 2 kanten. In de eerste plaats die klimaatbeheersing is voor heel de wereld en die SDG-2030/2050 doelen zijn niet voor niks gesteld. Maar ten tweede is kostenbesparing ook heel belangrijk voor bedrijven. Kijk nu bijvoorbeeld naar de stijgende gasprijzen, veel bedrijven moeten daarmee produceren. Vervolgens schiet de consumentenprijs dus ook omhoog en is iedereen ontevreden. Zo zie je dus hoe afhankelijk je als bedrijf bent in dat opzicht en daarom is het zo belangrijk om die energiekosten omlaag te krijgen.

Als bedrijf of producent zijnde wil je natuurlijk niet bezig zijn met een ingewikkeld proces waar je de kennis en middelen niet voor in huis hebt. Dit is waar wij als BoCari in beeld komen. Wij helpen bedrijven de stap te maken naar duurzame energiebronnen, waardoor ze onafhankelijker worden van energieleveranciers. Met als resultaat een gezonde onderneming.

Wij helpen bedrijven die stap te maken naar een efficiënter bedrijfsproces, en dus een duurzamer en gezonder bedrijf te zijn.

Guus

Om wat meer in detail in te zoomen op het proces: aangaande de klimaatverandering heeft iedereen het over CO2, maar ik heb daar een andere visie op. CO2 zelf is niet het gas dat de warmte veroorzaakt, maar de warmte die door ons wordt omgezet in een bruikbare vorm, is hetgeen wat de aarde opwarmt. De oplossing zit hem dus ook in het verbeteren van het proces, niet alleen het verminderen. Energie wordt opgewekt met stoom. In dit proces kunnen nog hele grote stappen qua efficiëntie worden gemaakt.

Kees

Duidelijk. Kunnen jullie wat meer vertellen over waar jullie in de praktijk mee bezig zijn op het moment?

Jos

We zijn de laatste tijd met meerdere bedrijven in contact gekomen die zelf ook zien dat ze te maken hebben met verouderde installaties, teveel gas verbruiken en alternatieven zoeken. Bij zo’n bedrijf gaan we met een team aan de slag om de kennis die we nodig hebben vanuit verschillende vakgebieden samen te brengen. Op het moment specialiseren Guus en ik ons binnen de voedingsmiddelenindustrie. Het doel van dit project is om te kijken of er met de huidige apparatuur bezuinigd kan worden of eventueel alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld van stoomketel naar warmtepomp of WKK(warmte-krachtkoppeling).

Guus

Een voorbeeld van een klant waar we op het moment mee samenwerken; dit is een bedrijf dat o.a. bevroren groenten en fruit, en kant-en-klaar maaltijden levert aan supermarkten. Eerst moet het voedsel worden opgewarmd om het te pasteuriseren. Vervolgens moet dit gekoeld worden en bevroren worden opgeslagen om het goed te houden. In het traject van afkoelen krijg je weer een hoop warmte terug, die de schoorsteen uitgaat. Door het proces anders in te richten kan je die warmte weer terugvoeren naar je verwarmingsproces om het zo te hergebruiken.

Jos

Wat dus ook belangrijk voor die bedrijven is om te weten dat er subsidies beschikbaar zijn voor zulke projecten. Zoals het er nu uitziet zijn er veel bedrijven die moeite hebben om de doelstelling voor 2030 gaan halen. We willen dus echt aan iedereen meegeven om actie te ondernemen en ook gebruik te maken van de kansen die er liggen. Het is belangrijk om met onderzoek te beginnen, een goed voorstel te maken en vervolgens te kijken voor welke subsidies je in aanmerking komt. Hier helpen we graag bij.

Kees

Welke boodschap willen jullie meegeven aan de sector?

Guus

De kunst is om het écht als investering te zien. Je gaat een hoop kosten besparen op de lange termijn en verbetert de gezondheid van je onderneming door middel van onafhankelijkheid. Hoe eerder je begint, des te sneller je die investering terug verdient.  

Jos

De meeste échte grote producenten hebben intern al een team dat hier fulltime aan werkt.
Maar vergis je niet dat er ook zoveel mkb-bedrijven zijn die nog veel kunnen winnen op energiebesparing. En de doelstellingen die je moet halen in 2030, daar kun je niet omheen dus laat het echt een stok achter de deur zijn.

Kees

Bedankt voor jullie tijd heren. Zelf heb ik als leek veel geleerd en ongetwijfeld spreekt dit ook veel lezers aan. Hoe bevalt de Academy trouwens Guus?

Guus

Ik volg nu de PLC-cursus en het bevalt goed. PLC's worden gebruikt om processen te automatiseren. Daarom kan de technologie ook goed worden toegepast als oplossing om de energieopwekking efficiënter te maken. Het is leuk dat ik nu aan een project zoals dit mee kan werken. De Academy is dus meer dan even de cursus volgen en weer weg, je hoort echt bij het bedrijf.

menuarrow-downcross-circle